Hoe bedrukken wij tape

Pantone

Bedrukte Tape wordt niet digitaal bedrukt. Het drukproces heet flexografie. Een flexo is een flexibele drukvorm. In ons vaktaal noemen we een flexo een cliché. Om het heel eenvoudig te zeggen: bedrukte tape wordt met een soort stempel bedrukt. Voor elke kleur heeft men een andere stempel nodig. Elke stempel wordt op een cilinder gemonteerd die op de tape rolt. Sommige machines hebben 1, 2 of 3 cilinders, andere kunnen er zelfs 6 hebben. Elke stempel drukt slechts één kleur. Daarom moeten we voor elke kleur van uw tape de Pantone Solid Coated referentie kennen.
Voor elke bedrukking moeten de stempels heel zorgvuldig gemonteerd worden en op elkaar afgestemd worden. Na het drukken moeten ze gewassen worden.

We drukken niet in het wit. Witte inkt dekt niet genoeg, is altijd een beetje doorzichtig en is niet standvastig. Indien u een bedrukte tape wenst met een witte tekst op een rood achtergrond, dan maken we een stempel waarin we de tekst uitsnijden. We drukken dan in het rood op een witte tape. We noemen dit een negatieve bedrukking. Zo'n bedrukking is altijd duurder, daar men meer inkt gebruikt.   Bij een negatieve bedrukking is er altijd een verticaal wit streepje van +/- 1 à 2mm op de tape. Dit streepje stemt overeen met het spleetje  waar de twee uiteinden van de stempel elkaar raken op de cilinder.

Bedrukte tape wordt niet rolletje per rolletje bedrukt. Wij drukken op masterrollen van 15cm, 30cm of 60cm breed en van 600m of 900m lang. Na de bedrukking wordt de masterrol versneden en opgewikkeld tot kleine rollen.

bedrukte
tape